Sådan mærker du din eksamens angst

Angst er et af vore overlevelsesinstinkter. Den får os til at handle aktivt i en farlig situation. Det er den følelse, der fortæller os, at nu skal vi reagere. Vi har følgende 3 muligheder: kæmp, frys eller flygt!

At “kæmpe” vil sige at gå ind til eksamen på trods af sommerfugle i maven og et hjerte, der pumper lidt ekstra hurtigt, end normalt. Efter et par minutter er vi så optaget af det der foregår, og vi slapper efterhånden helt af.

At “fryse” beskrives meget godt med udftrykket “Klappen, der går ned”. Det vil sige, vi bliver lammet, kan ikke få fremstammet ordene og er ikke i stand til at tænke en tanke.

“Flygt” er de kropslige fornemmelse vi kender som EKSAMENS-ANGST. De impulser kommer til udtrykt i form af fysiske ubehag.  Meningen er, de skal få os til at få det så dårligt, at vi fjerner os for det, som kroppen TROR eller har erfaring for er farligt for os.

 

EKSAMENS ANGST kan komme til udtryk i form af:

 • Hjertebanken

 • Rysten

 • Hedeture

 • Hukommelsestab

 • Åndedrætsbesvær

 • Kvælningsfornemmelser

 • Snurren i fingre, læber og hud

 • Kuldegysninger

 • Svimmelhed

 • Uvirkelighedsfølelse

 • Kvalme/opkastninger

 • Mundtørhed

Når din krop genkender situationen, vækkes angsten

Når en eller flere symptomer opstår i en presset situation, så er det FORDI kroppen genkender situationen som ubehagelig eller farlig og accepterer de overbevisninger, der er baseret på en eller flere tidligere erfaringer. De kan ligge langt tilbage – så langt, at du ikke husker dem med dit bevidste sind.

Kroppen derimod, glemmer ikke fysiske tilstande og hvorfor de opstod. Kroppen er DESIGNET til at huske gode som dårlige erfaringer. Og kroppen vil altid gøre, hvad den kan, for at hjælpe os bedst muligt. Baseret på tidligere erfaring og overbevisninger, skruer underbevidstheden op eller ned for volumen-knappen for at lade os mærke, om vi skal kæmpe, fryse eller flygte.

Men der sker misforståelser. Og… jo flere gange vi gentager en misforståelse eller tænker negative tanker, des mere fastlåste bliver vi.

Det du selv kan gøre

Vær bevidst om, at overbevisninger er som en muskel: jo mere du træner, jo stærkere bliver den.
Det samme gælder dine overbevisninger og de tanker, der er koblet op omkring dem. Jo mere du fantaserer om, at noget forfærdeligt vil ske, jo mere vokser og fylder det i din underbevidsthed. Hvis du tænker katastrofetanker, så træner du din hjerne og din krop i at føle frygt. Og det du træner, bliver du go til!

DERFOR….., tænk på det, der lykkes. Der HAR været prøver, eller dele af prøver, som gik godt. Hvornår skete det? Hvordan var omstændighederne, da det skete? Hvordan føltes det indeni?

Angst er indlært og starter med en tanke

Måske har du negative, ydmygende erfaringer med eksamens situationer og prøver, som er så voldsomme, at du har brug for ekstra hjælp til at komme ud af spiralen? Hvis du er en af dem, der får det dårligt alene ved TANKEN om eksamen, så læs med her.

Angst er indlært og starter med en tanke. Nemlig tanken om hvor forfærdelig eller farlig en given situation er. Tankerne fremkalder de fysiske fornemmelser i kroppen. Det er de fysiske fornemmelser, der forsøger at få dig væk fra de situationer, som du har lært er ubehagelige eller farlige. Hypnose kan sætte turbo på dine evner til at tænke positive tanker og er derfor så effektiv i forhold til eksamens angst.

Hvordan kommer din eksamens angst til udtryk?

Mister du appetitten? Lider du af søvnløshed? Eller bliver du syg og handlingslammet? Uanset hvordan DU mærker DIN ANGST, så ved vi – og du sikkert aller bedst, at eksamens angst ikke er befordrende, når det gælder om at få en god karakter. Det gør en verden til forskel, om du er træt eller udhvilet. Om du er bange og alle flugt-beredskaberne er aktiveret eller om du går til opgaven på en rolig og stilfærdig måde, hvor du bevarer overblikket og har fuldstændig styr på tankerne.

Vil du gøre din drøm til virkelighed?

Vil du slippe angsten og gå til eksamen med ro i maven?

Kontakt mig, hvis du vil høre mere.